Corona tekst

Op zaterdag 14 maart 2020 een zeer vroege terugvlucht vanuit Alicante in Spanje met Ryanair naar Eindhoven. Vroeg uit bed. Donderdag 12 maart pas vernamen we de serieuze spanning van corona in Spanje. We waren opgelucht dat onze terugreis naar Nederland zoals gepland nog doorging. Op de t.v. hadden we het hamsteren in Nederland gezien en dat er in Brabant enige beperkingen waren, vernamen we ook. In Spanje zou die dag 14 maart de Lock down ingaan, maar van beperkingen was de afgelopen weken geen sprake geweest. Er was ook nauwelijks gesproken over corona. En gehamsterd was er al helemaal niet.
De vertrekhal op het vliegveld was smerig en de sfeer onaangenaam, zelfs grimmig te noemen. Het leek wel of er veel personeel weg was. Gevlucht. Geen schoonmakers meer. De toiletruimten waren smerig. De wastafels nat en vies. Ik had nog oogdruppels in te doen en moest daarbij kunst en vliegwerk uithalen om al dat smerigs niet aan te raken. Na de controle voorafgaand aan het “boarden “gingen we met zijn allen de wachtruimte in, zoals altijd als het vliegtuig op het platvorm staat en niet aan de slurf. (Niemand droeg een mondkapje). Als haringen in een ton stonden we daar dan voor de gesloten deuren . Mensen die met de lift naar beneden kwamen persten zich tussen de aanwezigen en op de trappen naar deze ruimte stonden ook nog veel passagiers te wachten tot eindelijk iedereen boven gecontroleerd was en de deuren eindelijk open mochten. Maar de deuren weigerden. De spanning was om te snijden en er werd al links en rechts commentaar gemaakt. Spaans benauwd hadden we het, letterlijk en figuurlijk. Na een kwartier kwam er eindelijk een technicus aan om de haperende deur van slot doen. Toen ging dezelfde massa mensen die eerder in de wachtruimte stond de harmonicabus in, hangend aan lussen of hangend tussen de andere lijven, hijgend en zuchtend in elkanders nek. Daarna stapte deze massa in het geparkeerde vliegtuig elders op het vliegveld.
In Nederland had men in Noord Brabant een haard van corona patiënten. Men veronderstelde vanwege carnaval. Er waren al enige regels opgelegd. Blijf zo veel mogelijk thuis, geen handen en knuffels geven en groet met de elleboog.
Bij aankomst in Nederland op het vliegveld waren er in de aankomsthal gelukkig erg weinig mensen. Onze zoon Pieter, met mondkapje op, haalde Piet en mij in onze auto op. Hij stond bij de uitgang net voorbij de parkeergarage te wachten. Na onze zeer negatieve en angstige ervaringen op vliegveld Alicante en in het vliegtuig was het onze bedoeling direct thuis in quarantaine te gaan. Maar bij thuiskomst bleek het onmogelijk om voor veertien dagen inkopen te doen bij A H . We hadden nog maar twee rollen wc-papier als reserve in huis en maar enkele tabletten paracetamol. Voor twee weken etenswaren lukte nog wel. Niet te kritisch zijn. Veel schappen leeg, maar om het broodnodige wc-papier en paracetamol te bemachtigen, kostten ons de week erna nog zes tot zeven extra winkelbezoeken in zeer slecht georganiseerde winkels qua afstand naar andere kopers.
Wij laten nu onze wekelijkse boodschappen door Picnic bezorgen. Missen A H. Maar hebben geen keuze. Totaal gestrest ben ik mijn bevindingen gaan tekenen. Ook ondervonden we dat het begrip “binnen blijven “ en “hou afstand” zeer zeer slecht nageleefd werden. Met name het lopen langs de Ginnekenweg richting centrum was en is nog steeds een ramp. Trottoirs zijn te smal en er lopen veel arrogante mensen. Er zijn mensen die zich gedragen alsof hen nooit of te nimmer iets kan overkomen. Besmettingen gaan aan hen voorbij.
Wij gaan er nu met een grote boog om de Ginnekenweg heen. Lopen daardoor, via de Baronielaan, om naar het centrum, waar we sporadisch komen.
Nog even schiet door mijn hoofd, ze kunnen allemaal de tyfus krijgen of moet dat vervangen gaan worden door, zij kunnen de corona griep of het Sars virus krijgen. Arrogante mensen kunnen het slechtste bij iemand naar boven halen.

Niet dat wij niet af en toe de deur uitgaan. We wandelen veel. Meestal een stukje met de auto weg en elders het bos in. Maar vanwege de processie rupsen zal dat voorlopig ook even niet kunnen.