Wat is…

Wat is keramiek?

Klei is de belangrijkste grondstof voor het grofste aardewerk, als wel voor het fijnste porselein. De ontelbare variëteiten die er bestaan zijn te danken aan twee facetten:

* De zuiverheid van de gedolven klei.
* De temperatuur waarmee gebakken wordt in de oven.

De toegestane temperatuur heeft te maken met de vervormbaarheid van de klei.

Een object van keramiek is niet binnen één week gereed. Het neemt een langere periode in beslag om keramiek te maken. Allereerst de vormgeving, daarna moet dit, afhankelijk van vorm en dikte, minimaal twee weken drogen. Als het goed droog is kan het object voor de eerste keer gebakken worden, dit is de zogenaamde biscuitbrand op 960-1060 graden Celsius. Daarna kan het object geglazuurd worden, en daarna weer gebakken worden op 1060-1300 graden celcius.

Glazuur wordt gebruikt om reden van de functie en/of de decoratieve waarde ervan.

Daarbij komt dat je van de glazuren nooit precies weet hoe het gaat uitpakken. De tint is wel bekend maar hoe diep de kleur en hoe goed de dekking is, is vaak een verrassing. Ook de andere meegebakken objecten hebben hier weer invloed op. Werkelijk nooit is een object hetzelfde, ieder stuk is uniek, heeft zijn eigen vorm, lijnen en kleur. Elke keer als de oven open gaat is het weer spannend.

Keramiek van dakpannen, baksteen, vaatwerk tot schone kunsten, keramische objecten van waarde, al eeuwenlang scheppen kunstenaars nieuwe interessante vormen.

Het schilderen van een aquarel is onvoorspelbaar

Het schilderen met aquarelverf is een spannende bezigheid. Het essentiële van aquarelleren is het aanbrengen van de verschillende verflagen op het papier. Dit is in het begin niet eenvoudig. Tussen de wassingen door moet het schilderij steeds even drogen om een goed resultaat te krijgen. Het gaat dus niet snel, zoals je misschien zou denken.
Om kennis te maken met de verf moet je eerst weten hoe het op papier reageert en hoe het aanvoelt als je een penseel gebruikt. Maak tijd vrij om de techniek onder de knie te krijgen.

Aquarelverf heeft een frisse, doorschijnende uitstraling en laat zich niet behandelen als olieverf of plakkaatverf. Omdat waterverf transparant is, is water de enige manier om de kleur lichter te maken. Het pigment wordt dan verdund.

Een groot voordeel van deze methode is dat je ter plekke een schilderij kunt maken. Ook is aquarelverf ideaal voor snelle studies in combinatie met een potloodschets. De kleine tubes kunnen makkelijk mee in een klein kistje samen met een palet, een fles water en een leeg tankje. Ook het papier weegt bijna niets.